čtvrtek 21. května 2015

Nová formule a první závody ve Šternberku + pozvánka na další!

Zdravíme všechny fanoušky a příznivce. Po dlouhé zimní pauze se opět ozýváme. Neotáleli jsme z nudy, ale ba naopak, aby jsme mohli připravit hned několik překvapení!

Formule Faster s motorem Kawasaki ZX12R

Tím největším je nová formule v naší závodní stáji. Jedná se o formuli Faster s motorem Kawasaki ZX12R o objemu 1,3l a výkonem přes 200 ps, kterou jsme přes zimu stavěli od úplného základu, tedy od rámu, až po kapotáže.



Vše to začalo koupí "již hotové" formule, která se po odstrojení ukázala vhodná tak akorát pro kompletní rekonstrukci, tak nám nezbylo nic jiného, než začít s úplným odstrojením a vše udělat od základu. 


Vše začalo od rámu, pískováním se odstranil původní lak, který se nahradil novým a mohlo se začít stavět. Původní zůstaly jen karbonové díly, upravená (odlehčená) kapotáž a motor. Například úplně nový a přepracovaný systém chlazení se ukázal být nutností.


Nová elektroinstalace zabrala mnoho času, jednak původní motorová elektroinstalace byla udělána asi na rychlo a nevyhovovala ani normám ani bezpečnému provozu. Dodávaly se nové komponenty jako je třeba takzvaný FlatShifter, který umožňuje řadit sekvenčně, elektronicky a bez spojky, nebo třeba telemetrie. 



Po dokončení elektroinstalace a systému pohonu včetně pohonné jednotky se mohlo začít také z podvozkovou soustavou, která již vykazovala značné vůle v uložení a bylo třeba ji také rekonstruovat.

Půl roku práce se mohlo konečně postavit na kola a odzkoušet. Zkouška dokázala, že práce nebyla zbytečná a vše fungovalo výborně, takže zbývalo formuli naložit a jelo se na první závody. Tedy Šíma Sprint na slavné trati ECCE HOMO ve Šternberku

Šíma Sprint - ECCE HOMO 2015 - Šternberk

První závody, které jsme letos (také díky časovému skluzu se stavbou formule) stihli, byly na slavné trati ECCE HOMO ve Šternberku pod taktovkou seriálu Šíma sprint. Na závody jsme odjížděli plní různých pocitů. Nadšení, že konečně uvidíme, jaká bude nová formule v akci, ale také nervózní z toho jak bude fungovat a jak se jí povede v konkurenci podobných strojů. 



Už dávno se tým JS RACING neskládá pouze z formule, ale startují za nás také další stroje. Tento víkend jely kromě Fasteru také dva vozy Subaru. Sériová Impreza GT a přes zimu upravená Impreza WRX. Ta dostala nové mapy jednotek, doznala značného odlehčení a byla vybavena systémem LaunchControl a ALS (Anti-lag System).


Na novou formuli jsme byli všichni (a vy jste pravděpodobně také) zvědaví asi nejvíce. Po první jízdě pilot a konstruktér Jarek Surówka skákal radostí, nicméně u časů nadšení vystřídalo pochyby a tak se začalo ladit. Všechny čtyři rozjížďky byly ve znamení zkoušení, ale i přes to nám to stačilo na dobrou pozici do nedělního rána s nejlepším časem okolo 1:17.


Ladilo se do noci, ale v první rozjížďce to bylo stále nebylo ono, naštěstí Jarka napadla příčina a problém se ukázal být banalitou, v další závodní jízdě se tedy mohlo jet naplno a nejlepší čas neděle byl o dvě sekundy rychlejší tedy 1:15 a vyvážené časy v podání Jarka nám zajistily první místo absolutně i v kategorii závodních vozů. 


Na Subaru Impreza WRX jezdce Dominika Tomíka byla přes zimu udělána výše uvedená práce, koníků bylo více, váhy zase méně a nás zajímalo srovnání s GT, které v minulém roce zajíždělo podobné časy jako WRX. No zde se ukázalo, že úpravy měly význam a náskok v každé rozjížďce průměrně 3-4 sekundy indikovalo nejen výrazné zlepšení, ale také boj o nějakou tu pozici. Dominik Tomík a jeho WRX nakonec skončil na krásné 4. pozici v konkurenci 15cti strojů v kategorii "Čtyřkolky" s nejrychlejším časem 1:26.


Subaru Impreza GT Richarda Smolinského je v ryze sériovém stavu a nemá moc šancí na pódiová umístění. Je to spíše auto na trénování než závodní vůz. O tom svědčily nejen pozice, ale i časy. Nicméně narozdíl od loňska se nebojovalo jen o předposlední a poslední pozici, ale pravděpodobně díky profilu trati povedlo ukousnout 8. pozici z 15. strojů v kategorii "čtyřkolky" s nejlepším časem 1:29.


Pozvánka na MREC - Bánovce

Celý víkend si tedy můžeme jenom chválit, auta fungovala, žádná blízká setkání se svodidly naštěstí neproběhla, takže se můžeme vesele těšit na další závody které se jedou již tento víkend (23. - 24.5.) pod taktovkou seriálu MAVERICK EURO RESCUE CUP, které se pojedou u města Banovce. Více na http://www.maverickrescue.cz/trate/a22-24-05-2015-banovce-nad-bebravou-sk/.