úterý 26. května 2015

MREC 2015 #3 - Jankov vršok - křest pekelnou vodou + on-board video

Zdravíme publikum a fanoušky s dalším minireportem z posledních závodů, které byly konečně opravdovou zkouškou jak pro nový stroj Faster, o jehož stavbě a prvním ostrém nasazení jste se mohli dočíst v předchozím článku, tak i pro našeho pilota Jaroslava Surówku.

Že to nebude jen tak jsme tušili již v pátek při pohledu na nebesa. Tentokrát se mířilo na Slovenko, kde se v obci Bánovce nad Bebravou jel tento rok již třetí závod evropského poháru závodu do vrhu - Maverick Rescue Euro Cup (MREC). Pro nás a naši formuli to však kvůli delší stavbě nové formule byla v tomto seriálu první účast.




Očekávání byla opět velmi silná, protože mělo dojít na lámání chleba v podobě velmi silné konkurence, pravidelně se účastnící tohoto seriálu. Na formuli byly po minulých závodech provedeny menší úpravy, aby se dosáhlo lepšího průběhu motoru, řazení a jejího chování na trati a tak jsme byli zvědavi na výsledek.


V sobotu bylo na této trati s názvem "Jankov vršok" velmi mokro - mrholení střídaly průtrže mračen, což v kombinaci s jílovitou půdou na cestě vytvářelo velmi nebezpečný a kluzký povrch, na který doplatily mnohé posádky a o havárie bohužel nebyla nouze. Jarek nicméně trať i podmínky zvládl na jedničku a poprvé si na vodě s novým strojem dojel pro krásné druhé místo v kategorii E2 se součtem časů 5:27 a nejrychlejším časem 2:23. Na to, že se jelo na suchý gumách výsledek více než uspokojující.


V neděli začala trať schnout a absence mokrých gum již nebyla takovou překážkou jako v den předešlý, nicméně na suchu zrychlí všichni a o to více se na časech dají pozorovat rozdíly ve výkonech jednotlivých vozů. Formule Faster nepatří mezi nejsilnější, hbitost ji ale v žádném případě nechybí. To dokazuje také výsledný součet závodních časů 4:06, který nám přinesl třetí místo v kategorii E2 (druhé do 1600ccm) s nejrychlejším časem 2:01.


Ze závodu jsme si odnesli tedy nejen poháry, ale také dobrý pocit za dobře odvedenou práci nejen na formuli. Na příští závody, o kterých Vás budeme informovat zanedlouho, se zaměříme především na pneumatiky, jelikož ty nám momentálně scházejí asi nejvíce.